Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2016

Iconen & Symbolen

Open Monumenten Dag 2016

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2016. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Open Monumentendag Logo

Opening

Westhavenplaats
12:00

Wethouder Hans Versluijs zal om 12.00 uur de officiële handelingen verrichten voor de Open Monumentendag. Op de Westhavenplaats voor café Berlijn zal het informatiebord over Gerard Callenburgh, zeeheld en icoon van Vlaardingen, onthuld worden. De Historische Vereniging Vlaardingen schenkt het bord ter ere van hun 50-jarig bestaan in 2017 aan de gemeente Vlaardingen. De stadsomroeper zal op bijzondere wijze Gerard Callenburgh welkom heten in Vlaardingen. Wij nodigen u van harte uit om bij deze opening aanwezig te zijn! Aansluitend vindt de bekendmaking plaats van de winnaar van de fotowedstrijd met het thema 'Iconen en Symbolen van Vlaardingen'.

opening

Centrum

Op het Veerplein en in de omgeving kunt u tussen 12:00 en 16:00 uur verschillende iconische personages tegen het lijf lopen. Het zijn allen personen die belangrijk zijn geweest voor de geschiedenis van Vlaardingen.


Museum Vlaardingen
Museum Vlaardingen

Het museum is gevestigd in een rederspand dat gebouwd is tussen 1740 en 1742. Het pand is een icoon voor Vlaardingen, maar ook vindt u veel symboliek in de architectuur en bijvoorbeeld in de stucplafonds. Het museum is de plek bij uitstek om over verschillende iconen en belangrijke plaatsen en thema's uit de geschiedenis van Vlaardingen meer te weten te komen. De museumgidsen weten precies waar de mooiste iconen en symbolen van het Museum Vlaardingen te vinden zijn. Zij lopen graag mee om extra uitleg te geven. Kinderen kunnen er van alles leren over 'seinvlaggen'. Seinvlaggen werden gebruikt om te communiceren tussen de schepen. Wie kan deze symbolen ontcijferen?

Tegenover het museum ligt de ruim honderdjaar oude monumentale logger 'Balder'. De vrijwilligers vertellen u graag meer over dit varend erfgoed.

Voor kinderen is bij het museum een speurtocht verkrijgbaar die hen aan de hand van vragen langs de opengestelde monumenten leidt. Aan het einde van de tocht wacht hen een lekkere verrassing! Voor volwassenen is hier tevens het startpunt van de wandeling (of fietstocht) langs een aantal bijzondere monumenten in Vlaardingen (zie de verwijzingen achter de letters in dit programmaboekje), waarbij de nadruk op de verschillende iconen en symbolen in Vlaardingen ligt.

Westhavenkade 56 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
zaterdag: 10:00 tot 17:00, zondag: 12:00 tot 17:00
Op 10 september is de toegang 1 euro
website van het museum

Naar boven

Warmelo & Van der Drift
Warmelo & Van der Drift

Ook dit jaar verzorgt 'Verborgen Stegen' een bijzondere bijdrage in de voormalige tonnensteeg van de pakhuizen van Warmelo & Van der Drift. In het kader van het food art festival, organiseren jonge kunstenaars pop-up diners, food art installaties en kunst. De steeg is de gehele dag open voor bezoek en 's avonds kan er worden gedineerd. Het restaurant heet "Hotel Europa" en het bevraagt toegankelijkheid, distributie van rijkdom en gulzigheid. Het beloofd een bijzondere installatie te worden in een bijzondere smalle en historische plek. Op deze manier laat Verborgen Stegen u deze ooit belangrijke onderdelen van de infrastructuur in de stad, opnieuw beleven.

Westhavenkade 57-58 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
12:00 tot 16:00

Naar boven

Touwbaan
Touwbaan

De Touwbaan is een van de iconen van het haringvisserijverleden van Vlaardingen. Onder de touwbaan werden de touwen geslagen voor de tuigage en netten van de schepen die de voor Vlaardingen zo belangrijke haring binnen haalden. Vandaag vinden er onder de Touwbaan verschillende activiteiten plaats.

Lezing Lijndaajer
In het voormalige kantoor van N.V. De Oude Lijnbaan is nu de Portugese lunchroom Coisas&Loisas gevestigd, waar u terecht kunt voor een drankje en een lekkere lunch. Om 14.00 uur zal de heer M. Thurmer hier een lezing over 'De Oude Lijnbaan' verzorgen en aansluitend een historische film tonen over het werken op de touwbaan. De lezing is gratis toegankelijk en zal gehouden worden op de eerste verdieping van de Lijndraajer.

Vrijwilligersmarkt
Onder het voorste gedeelte van de Touwbaan bij de Lijndraajer, presenteren de vrijwilligersverenigingen van Vlaardingen zich. De vrijwilligers zetten zich onder andere in om het verhaal van Vlaardingen te vertellen en u kunt hier nader met hen kennismaken. Op de vrijwilligersmarkt vindt u onder andere Helinium, Streekmuseum Jan Anderson, Aanloophuis De Groene Luiken, Stadslandbouw Van Ruytenburch en Plus Radio.

KOFA
KOFA zorgt dit jaar voor extra gezelligheid. Op een podium vinden verschillende optredens plaats:
12:00-13:00 - OochiPatchi (KOFA workshop band), Antipesto met rapper (via Brian Silos) 15min
13:00-14:00 - Le vieux passage acoustic (Gitarist/Zangeres duo)
14:00-15:00 - KD40 (funkband van Jan de Igt)
15:00-16:00 -Oxygen (didgeridoo, zang en verschillende oer-instrumeneten.)

Kinderprogramma
Het speelterrein bij de Abraham van der Lindenplaats wordt gebruikt voor het kinderprogramma. Hier kunnen de kinderen zich laten schminken.

Stichting Spoetnik
In één van de voormalige bedrijfshallen van de Touwbaan is Stichting Spoetnik gevestigd. Zij houden van 12.00 tot 16.00 uur open huis. In het kader van het thema 'Oekraïne 25 jaar onafhankelijk' verzorgt zij Oekraïense hapjes, drankjes, muziek en zang. Ook kunt u een tentoonstelling bezichtigen van iconen en schilderijen. Stichting Spoetnik geeft u tevens de mogelijkheid zelf aan de slag te gaan met schilderen en het maken van popjes.

Foto tentoonstelling
Onder het laatste gedeelte van de Touwbaan vindt u de fototentoonstelling 'Gelukkig hebben we de foto's nog. Verdwenen iconen'. De foto's zijn afkomstig uit het Stadsarchief Vlaardingen en geselecteerd en getoond door Arno Bauman, met verklarende teksten van Joke van Leeuwen. De Cultuurwerkplaats organiseert van 12.00 tot 16.00 een kleedjesmarkt voor kinderen.

Baanstraat 4 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
12:00 tot 16:00
Hier is een Rode Kruis post aanwezig

Naar boven

Kade40
Kade40

KADE40 houdt vandaag open huis en verschillende partners van KADE40 presenteren hun talent. Om 12:00 uur wordt de tentoonstelling met werken van de schilderclubs Voeks en Centaur geopend. Tot 16.00 uur zijn er optredens van lokaal muziek- en theat ertalent. Misschien raakt u wel geïnspireerd door alle optredens en de kunst die u vandaag gezien heeft. KADE40 biedt een ruim cursusaanbod om zelf aan de slag te gaan.

Westhavenkade 40 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
12:00 tot 16:00

Naar boven

Stadhuis
Stadhuis

Om 11:00 uur wordt in de Burgerzaal van het Stadhuis een besloten bijeenkomst gehouden waarbij de publicatie '400 jaar Landjuweel' van Jan Anderson wordt gepresenteerd. Vanaf 12.00 uur bent u van harte welkom in de Oude Hal voor de tentoonstelling over de unieke blazoenen die in het Stadhuis hangen. De tentoonstelling is voor u samengesteld door het Stadsarchief Vlaardingen. In de Oude Hal is de publicatie te koop van Jan Anderson. Deze kunt u naderhand ook in het Streekmuseum Jan Anderson kopen of bij de boekhandel. In het Stadhuis worden de zelfgemaakte blazoenen van de Open Monumenten Klassendag tentoongesteld.

Markt 11 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
12:00 tot 16:00

Naar boven

Grote Kerk
Grote Kerk

Woont u in een monumentaal/beeldbepalend pand, of bent u in het bezit van een woning in het beschermd stadsgezicht of gewoon een oud gebouw? Wees welkom en kom kijken naar de verschillende mogelijkheden die er zijn voor het restaureren van uw pand, op de bedrijven- en duurzaamheidsmarkt (van 11:00-15:30 uur) in de Grote Kerk.

Organisaties die betrokken zijn bij restauraties van het monumentaal erfgoed in het algemeen en specifiek bij panden in Vlaardingen laten hier zien wat ze in huis hebben. Monumenten zijn een teken van duurzaamheid. Sommige panden staan er al meer dan vier eeuwen, zoals de Grote Kerk en deze gebouwen tonen vaak aan dat zij voor meerdere functies gebruikt kunnen worden. Om aan de huidige comforteisen te voldoen en om het milieu te sparen, zijn ook voor monumenten energiebesparende- en duurzaamheidsmaatregelen mogelijk. Op de markt vindt u alle informatie die u daarvoor nodig heeft.

Leden van de kerk geven u graag meer informatie over de kerk en het beroemde Van Peteghem-orgel. Van 16:00-17:00 uur kunt u een inspirerend orgelconcert bijwonen waarmee de Open Monumentendag wordt afgesloten. Dit concert wordt verzorgd door het kwartet Helma van der Windt (sopraan), Sarie van Kralingen (alt), André Betsema (tenor) en Peter van Kranenburg (bas). Zij zingen onder andere muziek van Goudimel, Da Palestrina en Passereau. Het iconische orgel zal bespeeld worden door organist Aad Zoutendijk. Hij zal muziek ten gehore brengen van Bach, Russel en Reger. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van het orgel wordt gewaardeerd.

Onder voorbehoud: Voor een prachtig uitzicht over Vlaardingen en de omgeving, kunt u vandaag de Toren beklimmen onder leiding van restauratiearchitect Walraad, die u over de restauratie van de kerk en de toren zal vertellen. Deze torenbeklimmingen zijn om 13.00, 14.00 en 15.00 uur.

Voor wie 'gewoon' de toren wil zien zijn er de vrijwilligers van het ServiceTeam Vlaardingen, de organisatie die al 25 jaar belangstellenden op enthousiaste wijze vertelt over de stad.

Markt 63 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
11:00 tot 15:00
Torenbeklimmingen
Markt 63 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
13:00, 14:00 en 15:00

Naar boven

Het Waaigat
Het Waaigat

De Expokelder van Het Waaigat Woonwarenhuis is opgezet om kunstenaars de ruimte te geven hun werken aan een breed publiek te tonen. Zaterdag wordt de overzichtsexpositie van Voeks - Vereniging Oud Employees Koninklijke Shell geopend. Deze inmiddels 'iconische' Teken & Schilder vereniging heeft zo'n vijftien leden, die elk een drietal werken tonen in deze jaarlijkse expositie. De diversiteit van de schilder en tekendisciplines is groot: olieverf- en acryl schilderwerken, potloodtekeningen en diverse gemengde technieken. Dit alles is zeer ruim opgehangen in de sfeervolle 'woonkamer' van Het Waaigat. De expositie is zeker een bezoekje waard, waarbij u zich zult verbazen!!

Markt 57 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
11:00 tot 17:00

Naar boven

Berlijn
Berlijn

Wist u dat op de plek van café Berlijn vroeger het huis van Gerard Callenburgh stond? Om 12.00 uur vinden hier de officiële handelingen plaats voor de Open Monumentendag en wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt. Daarna kunt u hier genieten van muzikale optredens. In het café is een selectie foto's te bekijken van de genomineerden van de fotowedstrijd met het thema 'de Iconen en Symbolen van Vlaardingen'.

Om 15.15 uur vertelt architectuurhistorica Lisanne van den Bulk over de bijzondere geschiedenis van de Visbank op de eerste etage van café Berlijn. De toegang is gratis. Naderhand kunt u uiteraard gelijk een bezoek brengen aan de Visbank, waar ook informatie over het pand te verkrijgen is.

Westhavenkade 1 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
Lezing om 15:15. Geopend van 12:00 tot 02:00

Naar boven

Molen Aeolus
Molen Aeolus

Wanneer we het over iconen van Vlaardingen hebben, mag Molen Aeolus uiteraard niet ontbreken. De molen kan worden gezien als een symbool van het menselijk vernuft dat een onzichtbaar, ongrijpbaar, onbeheersbaar en vaak onberekenbaar aspect van een element als lucht, namelijk de wind, heeft weten te beteugelen en aan te wenden tot nut van de mensheid door bijvoorbeeld te zorgen voor meel voor het dagelijks brood, planken voor woning- en scheepsbouw en regulering van de waterhuishouding.

De molen staat symbool voor communicatie. Vroeger hadden de mensen geen telefoon, radio of televisie. In die tijd konden molenaars snel een bericht doorgeven. Dat deden ze met de wieken van een molen. De molenaars zetten de wieken op een speciale manier neer. Zo kennen we de rouwstand, vreugdestand (zie foto), mooimakerswerk, korte rust, lange rust, op de bil. Ook komt de molen als symbool voor in een aantal gezegden en uitdrukkingen, zoals de 'wind in de zeilen hebben'.

Wil je meer te weten komen over het icoon van Vlaardingen, molengezegden of molenstanden? Breng dan tijdens de Open Monumentendag een bezoek aan molen Aeolus en de molengidsen en molenaars vertellen er alles over.

Kortedijk 16 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
10:00 tot 15:00

Naar boven