Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2016

Iconen & Symbolen

Open Monumenten Dag 2016

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2016. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Open Monumentendag Logo

Opening

Westhavenplaats
12:00

Wethouder Hans Versluijs zal om 12.00 uur de officiële handelingen verrichten voor de Open Monumentendag. Op de Westhavenplaats voor café Berlijn zal het informatiebord over Gerard Callenburgh, zeeheld en icoon van Vlaardingen, onthuld worden. De Historische Vereniging Vlaardingen schenkt het bord ter ere van hun 50-jarig bestaan in 2017 aan de gemeente Vlaardingen. De stadsomroeper zal op bijzondere wijze Gerard Callenburgh welkom heten in Vlaardingen. Wij nodigen u van harte uit om bij deze opening aanwezig te zijn! Aansluitend vindt de bekendmaking plaats van de winnaar van de fotowedstrijd met het thema 'Iconen en Symbolen van Vlaardingen'.

opening
Watertoren
Watertoren

Speciaal voor de Open Monumentendag opent het icoon de Watertoren zijn deuren voor u! Een unieke gelegenheid om de watertoren van binnen te bekijken. De Watertoren ondergaat een herbestemming en krijgt een nieuwe betekenis voor de wijk, onder andere een restaurant en Bed&Breakfast worden er ondergebracht. Bij binnenkomst wordt u gastvrij onthaald en vertelt men u tijdens een rondleiding alles over het beeldbepalende gebouw.

Van Linden van den Heuvellweg 2 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
12:00 tot 16:00

Naar boven

Villa IJzermans
Villa IJzermans

Villa IJzermans is in 1883-1884 gebouwd in opdracht van de Vlaardingse reder A.H.C.M.J. IJzermans. IJzermans liet een torentje bouwen van waaruit hij de schepen binnen kon zien varen. Tegenwoordig is het pand van stichting Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. Dit vermogensfonds verstrekt donaties aan stichtingen en verenigingen die zich inzetten voor de maatschappij. Het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. bestaat dit jaar 25 jaar en viert feest! Vandaag kunt u kennis maken met het Fonds. U bent van harte welkom om de oude rederswoning aan de Schiedamseweg van binnen te bekijken. De koffie, uiteraard met wat lekkers, staat klaar!

Schiedamseweg 53 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
12:00 tot 16:00

Naar boven

Windwijzer
Windwijzer

Vanaf vrijdagavond 9 september tot en met zaterdag 10 september tot 12:00 uur wordt er in De Windwijzer een rommelmarkt gehouden t.b.v. van de plaatsing van nieuwe ramen in het gebouw. Vanaf 13:00 uur bent u welkom om in het kader van Open Monumentendag het gebouw te bezoeken.

Dit gebouw, voor velen bekend onder de naam Oosterkerk is een symbool op zich. Gebouwd in de jaren dertig in een economisch roerige tijd, maar eveneens in een tijd waarin (kerkelijk) Vlaardingen volop in ontwikkeling was. De kerk werd in de volksmond 'de boterkerk' genoemd. Inmiddels heeft de kerk een andere functie gekregen, maar bepaalde elementen uit de 'kerktijd' zijn nog aanwezig. Meer dan de moeite waard om op deze dag de voormalige Oosterkerk te bezoeken!

In de kerk is op deze dag een grote hoeveelheid kunstboeken aanwezig en tegen zeer schappelijke prijzen te koop. Tevens is er ook een uitgebreid aanbod van boeken over Vlaardingen en haar geschiedenis.

Schiedamseweg 95 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
13:00 tot 16:00
Vrijdagavond t/m Zaterdag 13:00: Rommelmarkt

Naar boven

Streekmuseum Jan Anderson
Streekmuseum Jan Anderson

Streekmuseum Jan Anderson laat u aan de hand van een grote veelzijdige collectie het leven in vroegere tijden herleven. Het materiele erfgoed en het immateriële erfgoed komen hier samen. Het depot aan de Willem Beukelszoonstraat is eveneens geopend.

Museum
Kethelweg 50 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
14:00 tot 16:00
Depot
Willem Beukelszoonstraat 2 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
12:00 tot 16:00

Naar boven

Hollandia
Hollandia

Het kantoorgebouw van Hollandia wordt binnenkort verbouwd en herbestemd. Vandaag heeft u de gelegenheid om de monumentale hal van het voormalige kantoorgebouw van de zuivelfabriek Hollandia te bezoeken. Architect Wijnand Houdijk vertelt u over de geschiedenis van het pand.

Oosthavenkade 42 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
12:00 tot 16:00

Naar boven

Hosman Freres. Wijnkoperij
Hosman Freres. Wijnkoperij

Wijnkoperij Hosman Freres is gevestigd in de voormalige fabriekshallen van de zuivelfabriek Hollandia. De hallen zijn open voor bezichtiging en u kunt deelnamen aan de gratis inloopproeverij.

Nieuwstraat 1 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
11:00 tot 16:30

Naar boven

Zonnehoeve
Zonnehoeve

Ook dit jaar bent u weer van harte welkom op boerderij de 'Zonnehoeve', een icoon in de Holiërhoekse polder. De authentieke boerderij met bijgebouwen uit de zeventiende eeuw is recent gerestaureerd. De achtergevel van de stal is weer in ijsselsteentjes opgetrokken, met daarin boerenvlechtwerk. Binnen kunt u in de stal nog de traditionele pen-en-gatverbindingen bekijken.
Speciaal voor de Open Monumentendag is imker Sonja Bos aanwezig om u alles te vertellen over bijen. In de stal kunt u vandaag Delflandse boerenzuivel producten van de kringloopboeren van de Delflandshof proeven en kopen. Neem bij goed weer uw picknickkleed mee en zoek een plek rondom de boerderij en geniet van deze landelijke heerlijkheid!

Trekkade 24 Toon op kaart
Zaterdag 10 september 2016
12:00 tot 16:00

Naar boven