Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2017

Boeren, burgers en buitenlui

Open Monumenten Dag 2017

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2017. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Open Monumentendag Logo

Opening

Om 12.00 uur wordt de Open Monumentendag officieel geopend door wethouder Hans Versluijs. Stadsomroeper Peter de Jong zal de dag inluiden met veel bombarie. Hij zal zich samen met drie andere echte stadsomroepers voorstellen. Aansluitend wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt, waarna de fotoexpositie in de Lijndraajer geopend wordt. De stadsomroepers zullen de boeren, burgers en buitenlui in het centrum op de hoogte brengen van alle activiteiten.

Vaararrangement

Op 9 september vaart de fluisterboot Andante van het centrum van Vlaardingen naar de boerderij aan de Trekkade 24. Dit is een bijzondere route. Op de boerderij werden koeien gehouden. De melk van deze koeien werd per boot naar de stad gebracht, zodat de melk geconsumeerd of verder verwerkt kon worden in de melkfabriek. Een belangrijke plek hierbij is de Wedde, een historische aanmeerplaats voor de schuiten.

U wordt bij dit bijzondere vaar-arrangement meegenomen op melk-trekvaart-tocht van de Wedde (hoek Vaartweg/Broekweg) naar de boerderij en terug. In circa twee uur neemt de boot u mee naar de polder en de boerderij, waar veel te doen en te zien is, en weer terug.

Speciaal voor Open Monumentendag kunt u meevaren voor € 3,50 per persoon. De boot vertrekt om 10.00 uur en om 13.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk. U kunt dit doen op www.vlaardingsefluisterboot.nl. Wees snel, want het aantal plaatsen is beperkt. Let op: de boottocht is helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Regio's


Educatief Archeologisch Erf
Educatief Archeologisch Erf

Het rijke Vlaardingse archeologische verleden kunt u bewonderen bij het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder. Hier staat het huis uit de Vlaardingen-cultuur, een rietgedekte houten constructie waarin bezoekers zich duizenden jaren terug in de tijd wanen. Het huis is gebouwd met nagemaakte prehistorische gereedschappen. Vlaardingen is één van de vroegste middeleeuwste nederzettingen in westelijk Nederland. In 2017 zullen op deze plek festiviteiten plaatsvinden in het kader van de Slag bij Vlaardingen, die op 29 juli 1018 plaatsvond. Op dit moment wordt gewerkt aan een reconstructie van een prehistorische boomstamkano.

Klokbekerpad Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

Boerderij Zonnehoeve
Boerderij Zonnehoeve

Deze boerderij, gelegen aan de Vlaardingse Vaart, is mogelijk een van de oudste boerderijlocaties van het gebied. De boerderijplaats, gelegen op terp, is vermoedelijk al ruim achthonderd jaar als zodanig in gebruik. In 2014 is deze boerderij in oude glorie hersteld. Een aantal balken van het huidige pand stamt uit de zestiende eeuw. Boerderij Zonnehoeve heeft eeuwenlang gezorgd voor melk voor de melkfabrieken in de stad. De koeien van deze boerderij werden gemolken en vervolgens werd de melk over de Vlaardingse Vaart vervoerd. Ook dit jaar bent u weer van harte welkom op boerderij Zonnehoeve, een icoon in de Holiërhoekse polder. De authentieke boerderij met bijgebouwen uit de zeventiende eeuw is recent gerestaureerd. De achtergevel van de stal is weer in ijsselsteentjes opgetrokken, met daarin boerenvlechtwerk. Binnen kunt u in de stal nog de traditionele pen-gatverbindingen bekijken.

U kunt hier deze dag terecht voor diverse activiteiten, zoals koeienvlekken natekenen, slagroom maken, klompen lopen en hooibalen sjouwen.

Trekkade 24 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven