Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2017

Boeren, burgers en buitenlui

Open Monumenten Dag 2017

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2017. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Open Monumentendag Logo

Opening

Om 12.00 uur wordt de Open Monumentendag officieel geopend door wethouder Hans Versluijs. Stadsomroeper Peter de Jong zal de dag inluiden met veel bombarie. Hij zal zich samen met drie andere echte stadsomroepers voorstellen. Aansluitend wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt, waarna de fotoexpositie in de Lijndraajer geopend wordt. De stadsomroepers zullen de boeren, burgers en buitenlui in het centrum op de hoogte brengen van alle activiteiten.

Vaararrangement

Op 9 september vaart de fluisterboot Andante van het centrum van Vlaardingen naar de boerderij aan de Trekkade 24. Dit is een bijzondere route. Op de boerderij werden koeien gehouden. De melk van deze koeien werd per boot naar de stad gebracht, zodat de melk geconsumeerd of verder verwerkt kon worden in de melkfabriek. Een belangrijke plek hierbij is de Wedde, een historische aanmeerplaats voor de schuiten.

U wordt bij dit bijzondere vaar-arrangement meegenomen op melk-trekvaart-tocht van de Wedde (hoek Vaartweg/Broekweg) naar de boerderij en terug. In circa twee uur neemt de boot u mee naar de polder en de boerderij, waar veel te doen en te zien is, en weer terug.

Speciaal voor Open Monumentendag kunt u meevaren voor € 3,50 per persoon. De boot vertrekt om 10.00 uur en om 13.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk. U kunt dit doen op www.vlaardingsefluisterboot.nl. Wees snel, want het aantal plaatsen is beperkt. Let op: de boottocht is helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Regio's


De Kroepoekfabriek
De Kroepoekfabriek

In 1903 werd in opdracht van J. van Toor Jzn. een ontwerp gemaakt voor een fabriek waar geoliede goederen verwerkt konden worden. Architect Snijders zorgde in 1951 voor veranderingen, waarna het gebouw als laatste werd gebruikt voor het maken van kroepoek. In 2011 werd het utilitair vormgegeven pand in gebruik genomen als poppodium en evenementenplek. Op Open Monumentendag kunt u op het plein voor de Kroepoekfabriek terecht voor een lekker ijsje van Winzo. Ook zijn er wat kleine kraampjes, een terrasje en eten en drinken met plezierige achtergrondmuziek. Voor een lekkere snack kunt u ook terecht bij Snackbar Shirley op het Grote Visserijplein 2. Speciaal voor Open Monumentendag zijn er diverse aanbiedingen en lekkere hapjes. Bovendien kunt u meedoen aan de grote Open Monumentendag-KW-haven QUIZ, waarbij u een dinerbon t.w.v. € 50,- kunt winnen, te besteden bij Grieks Restaurant Palladion.

KW-haven Zuidzijde 2a Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

't Prikkewater
't Prikkewater

In 't Prikkewater Packhuys Partycentrum is een klein Haring- en Bierfeest met drankjes en hapjes. Ook worden hier foto's van de verbouwing en een documentaire over 't Prikkewater vertoond. U bent welkom tussen 12.00 en 16.00 uur.

KW-haven Zuidzijde 3 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

Vlaardingse bierbrouwerij Vulcaan
Vlaardingse bierbrouwerij Vulcaan

Haring en bier zijn onlosmakelijk verbonden in deze haringstad. Sinds 2012 heeft Vlaardingen weer een eigen bierbrouwerij: Vulcaan. De brouwerij is gevestigd in een pand waar honderd jaar geleden al bier werd gebrouwen. In 1885 was hier de laatste stoombierbrouwerij van Vlaardingen gevestigd, 'de gekroonde M'. U kunt op Open Monumentendag een oude fles uit die tijd bekijken en luisteren naar de verhalen van de jongens van Vulcaan die op deze historische plek hard bezig zijn het ambachtelijk brouwen van bier weer in ere te herstellen.

Oosthavenkade 90 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

De Pelmolen
De Pelmolen

Dit gemeentelijk monument is in 1873 gebouwd als stoommeelfabriek, naar ontwerp van Ateliers de Construction de L.J. Marie uit Marchienne-au-Pont in België. De techniek voor het bouwen van een dergelijk pand was in Nederland toen nog niet voorhanden. In 1924 kwam het enorme gebouw in handen van de graanhandelaren Nieboer en Lindenbergh die er granen, zaden en peulvruchten gingen pellen. Toen kreeg het ook zijn huidige naam. In 1996/1997 is 'de Pelmolen' grootscheeps verbouwd en omgetoverd tot appartementencomplex.

Westhavenkade 116-151 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

Pakhuis met rokerij
Pakhuis met rokerij

Op de hoek van de Koningin Wilhelminahaven Zuidzijde bevindt zich een bijzonder pakhuis, in 1913 gebouwd door Maarten Pot als pakhuis met rokerij en drogerij. In feite bestaat het uit twee delen die samen zorgen voor een gevelfront van 70 meter. In het linkerdeel was lange tijd haringhandel Brobbel gevestigd, in het rechterdeel tot 1992 de rokerij-drogerij van W. Kwakkelstein. Na een fikse brand in het linkerdeel in 2010, zijn er momenteel weer diverse bedrijven in dit rijksmonument gehuisvest.

KW-haven Zuidzijde 20-21 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

De Kroningslantaarn
De Kroningslantaarn

De Kroningslantaarn is een geschenk van de burgers van Vlaardingen aan de stad. Het is vervaardigd door de firma F.W. Braat uit Delft naar een ontwerp van K. Cramer. Het werd op 2 september 1901 onthuld als herinnering aan de kroning van koningin Wilhelmina op 31 augustus 1898. Deze lantaarn werd geplaatst bij de entree van de stad, zodat alle bezoekers deze zouden zien. De lantaarn staat op een arduinen voetstuk en heeft vijf armen met siersmeedwerk. Aan twee kanten van het voetstuk zaten water spuwende leeuwenkoppen. Op onderstaande afbeelding zijn ook het in 1911 gebouwde stationsgebouw en de woning van de stationschef te zien. De karakteristieke overkapping van het stationsgebouw wordt hersteld als onderdeel van de werkzaamheden aan de Hoekse Lijn.

Bill Mincoplein Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven