Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2017

Boeren, burgers en buitenlui

Open Monumenten Dag 2017

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2017. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Open Monumentendag Logo

Opening

Om 12.00 uur wordt de Open Monumentendag officieel geopend door wethouder Hans Versluijs. Stadsomroeper Peter de Jong zal de dag inluiden met veel bombarie. Hij zal zich samen met drie andere echte stadsomroepers voorstellen. Aansluitend wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt, waarna de fotoexpositie in de Lijndraajer geopend wordt. De stadsomroepers zullen de boeren, burgers en buitenlui in het centrum op de hoogte brengen van alle activiteiten.

Vaararrangement

Op 9 september vaart de fluisterboot Andante van het centrum van Vlaardingen naar de boerderij aan de Trekkade 24. Dit is een bijzondere route. Op de boerderij werden koeien gehouden. De melk van deze koeien werd per boot naar de stad gebracht, zodat de melk geconsumeerd of verder verwerkt kon worden in de melkfabriek. Een belangrijke plek hierbij is de Wedde, een historische aanmeerplaats voor de schuiten.

U wordt bij dit bijzondere vaar-arrangement meegenomen op melk-trekvaart-tocht van de Wedde (hoek Vaartweg/Broekweg) naar de boerderij en terug. In circa twee uur neemt de boot u mee naar de polder en de boerderij, waar veel te doen en te zien is, en weer terug.

Speciaal voor Open Monumentendag kunt u meevaren voor € 3,50 per persoon. De boot vertrekt om 10.00 uur en om 13.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk. U kunt dit doen op www.vlaardingsefluisterboot.nl. Wees snel, want het aantal plaatsen is beperkt. Let op: de boottocht is helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Regio's


Streekmuseum Jan Anderson
Streekmuseum Jan Anderson

Streekmuseum Jan Anderson laat u aan de hand van een grote veelzijdige collectie het leven in vroegere tijden herleven, zoals in het 'straatje'. Het materiële en het immateriële erfgoed komen hier samen, bijvoorbeeld bij de expositie 'Vlaardingen van Vissersstad, Industrieplaats tot Woonstad'. Wie een bezoek brengt aan dit bijzondere museum zal verrast worden door het grote belang van de boeren voor de stad en de regio. Niet alleen in het buitengebied, maar ook in de stad Vlaardingen en in het dorp Vlaardinger-Ambacht bevonden zich vele boerderijen. Deze voormalige boerderij, waar destijds boer Zuidgeest zijn koeien verzorgde, getuigt daar nog van. Aan de Kethelweg kunt u nog meer van dergelijke boerderijen vinden. Het Streekmuseum is open van 14.00 tot 16.00 uur.

Kethelweg 50 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
14:00 tot 16:00

Naar boven

Molen Aeolus
Molen Aeolus

Met meer dan 350.000 omwentelingen per jaar, voorziet de korenmolen al eeuwen in de behoefte aan meel en veevoer. De molen is gebouwd in 1790, maar al op de stadsplattegrond van Jacob van Deventer van rond 1570 staat één van de voorgangers van de huidige molen afgebeeld. De molen is gebouwd voor 20.000 gulden. Slechts zeven jaar na de bouw, is een deel afgebrand. De schade werd toen getaxeerd op 7.550 gulden. In 1878 is de molen voor 11.100 gulden verkocht. In 1914 zakte een van de wieken door de as. De toenmalige molenaar besloot de schade niet te herstellen. De molen zag er veertig jaar lang uit als een peperbus. Er werd gemalen met een gasmotor. De molen werd in 1954 door de gemeente voor 16.000 gulden opgekocht om te worden gerestaureerd. De molen kan op Open Monumentendag tussen 12.00 en 16.00 uur bezocht worden.

Kortedijk 16 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

Begraafplaats
Begraafplaats

De begraafplaats Emaus ligt op grond die voorheen bij de heerlijkheid Zouteveen hoorde. Een heerlijkheid is een oude benaming van een bestuursvorm met rechten en bevoegdheden, die hoorde bij het leenstelsel (leenman/leenheer). In 1820 werd hier het eerste rooms-katholieke kerkhof van boven de grote rivieren gewijd. In 1829 werd hier ook een Algemene Begraafplaats gesticht door de gemeente Vlaardingen, waar vanaf dat moment alle boeren, burgers en buitenlui werden begraven. Voorheen werd dit gedaan in en rond de Grote Kerk op de Markt. Op deze bijzondere dag kunt u rondgeleid worden op de begraafplaats door Wout den Breems. Hij vertelt u over het ontstaan en de ontwikkelingen van de begraafplaats. Op de begraafplaats liggen reders, predikanten, toonaangevende Vlaardingers zoals dokter Moerman en vele anderen. U kunt deelnemen aan de rondleidende wandeling om 13.00 uur en om 15.00 uur. Uiteraard kunt u ook zonder rondleiding rondlopen op de begraafplaats.

Emaus 6 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

De Windwijzer
De Windwijzer

Zaterdag 9 september van 10.00 tot 16.00 uur is er in de Windwijzer aan de Schiedamseweg een kunstmanifestatie. Er is een kunstmarkt met onder andere schilderijen, keramiek en sieraden. Ook is er een brocantemarkt, boekenmarkt, een inloopworkshop wolvilten en een demonstratie van quilt en patchwork. Vanaf 16.00 uur wordt er kunst verloot en geveild. De opbrengst van de kunstmanifestatie is bestemd voor de vernieuwing van het interieur van De Windwijzer.

Schiedamseweg 95 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
10:00 tot 16:00

Naar boven

De Watertoren
De Watertoren

De iconische watertoren in het Oranjepark is gebouwd in 1955 naar een ontwerp van J.H.J. Kording. De toren is 39 meter hoog, en heeft twee waterreservoirs van elk 550 kubieke meter. De toren wordt momenteel verbouwd, om in de toekomst plaats te kunnen bieden aan een bed & breakfast. Het café is afgelopen zomer al opengegaan. U kunt hier terecht voor een hapje en een drankje. Ook krijgt u de kans om de toren te beklimmen.

De Watertoren Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

Boerderij Hoogstad
Boerderij Hoogstad

In 1893 werd op deze boerderij Cornelis Moerman geboren. Na zijn studie tot arts te hebben afgerond, vestigde hij hier in 1929 zijn huisartsenpraktijk. Op het complex kunt u (mogelijk voor de laatste keer) nog steeds zien hoe hij er woonde en werkte. De boerderij heeft een landelijke uitstraling door haar ligging, oprijlaan, weide, en hoogstamboomgaard.. De locatie is zeer oud: het is een zogenaamde ontginningsboerderij uit de Middeleeuwen. Er zijn veel belangrijke archeologische vondsten gedaan op deze plek. Helinium, ook gehuisvest in het complex, toont u de laatste archeologische vondsten uit Vlaardingen. De akker van de boerderij wordt gebruikt voor Stadslandbouw.

Westlandseweg 250 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven