Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2019

Plekken van Plezier

Open Monumenten Dag 2019

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2019. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Open Monumentendag Logo
Plekken in Vlaardingen en Vlaardinger Ambacht van voor 1941 - een nostalgisch plezier
Plekken in Vlaardingen en Vlaardinger Ambacht van voor 1941 - een nostalgisch plezier
Lezing door Jan Anderson

Op vrijdag 6 september zal Jan Anderson een lezing houden in de bibliotheek over plekken van plezier in Vlaardingen en Vlaardinger Ambacht.

Bibliotheek Waalstraat 100 Toon op kaart
Vrijdagavond 6 september
20:00

Naar boven

'Schuitje varen, theetje drinken', de trekvaart in Vlaardingen
'Schuitje varen, theetje drinken', de trekvaart in Vlaardingen

In 1645 werd de trekvaartverbinding tussen Delft en Maassluis gestart. Er was behoefte aan een snellere verbinding, zodat de verse vis uit Maassluis op tijd op de afslag in Delft zou aankomen. Een trekvaartverbinding hield in dat de schuiten niet langer afhankelijk waren van onvoorspelbare winden of mensenkracht, maar dat de schuiten nu op geregelde tijden vertrokken en door paarden langs de oevers van het water werden getrokken; een innovatie in die tijd! Uiteindelijk zag men ook in Vlaardingen de voordelen van zo’n trekvaartverbinding in en in 1654 werd de stad aangesloten op dat vaarnetwerk. De trekvaartverbinding was met name bedoeld voor personenvervoer; ook schilder Johan Barthold Jongkind (1819-1891) reisde af en toe met de schuit naar Delft. Met een gemiddelde snelheid van vijf tot zeven kilometer per uur kon de reis lang duren, maar met elkaar kon men er toch een plezierig tochtje van maken. Tijdens de lezing wordt u meegenomen langs alle toeristische
trekpleisters, en kunt u het vertier van toen herbeleven.

Museum Vlaardingen, Westhavenkade 54 Toon op kaart
Donderdagavond 12 september
20:00

Naar boven