Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2023

Levend Erfgoed, als monumenten konden praten

Open Monumenten Dag 2023

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2023. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Volledig programma

U kunt hier een overzicht van het volledige programma vinden van de Open Monumentendag 2023.

Aan elk open monument hangt een poster of vlag van de nieuwe landelijke sponsor Vriendenloterij.

Het Van Peteghem-orgel in de Grote Kerk
Het Van Peteghem-orgel in de Grote Kerk

Op Open Monumentendag is de Grote Kerk toegankelijk. Niet alleen is er de mogelijkheid een kijkje te nemen bij de klavieren van het Van Peteghem-orgel, ook wordt er uitleg gegeven over de werking en de historie van het instrument. Voor deze gelegenheid is er bovendien een regaal (een klein verplaatsbaar orgeltje met tongpijpen) aanwezig, gebouwd naar een 17de eeuws voorbeeld. De bouwer, Kamiel Dockx, rondde onlangs zijn studie muziekinstrumentenbouw af en is aanwezig om uitleg te geven.
Om 16.00 uur wordt de dag afgesloten met een concert door Aad Zoutendijk. De toegang is gratis.

Grote Markt
Markt 63 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2022
vanaf 11:00

Naar boven

Torenbeklimming Grote Kerk
Torenbeklimming Grote Kerk

De toren van de Grote Kerk is van 1746. Hij is eigendom van de gemeente sinds de tijd van Napoleon. U heeft er een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. Het serviceteam Vlaardingen verzorgt de rondleidingen, wees er op tijd bij want er is per keer een beperkt aantal kaartjes.

Grote Markt
Markt 63 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
Elk uur om 13:00,14:00 en 15:00

Naar boven

De Waag
De Waag

Sinds 1556 is de Waag in gebruik om goederen te wegen, bestemd voor de markt en
om de hoogte van de belasting te bepalen. Tot 1941 heeft het dienst gedaan als Waag. De weegschaal is trouwens nooit gebruikt voor het wegen van “heksen”, zoals in Oudewater.
Sinds vorig jaar heeft de Historische Vereniging Vlaardingen hier een eigen plek waar u elke zaterdag terecht kunt voor boeken, magazines (ook het Tijdschrift gewijd aan de Open Monumentendag kunt u hier kopen), informatie over oud-Vlaardingen en voor een kopje koffie. Kinderen kunnen op Open Monumentendag, net als vroeger, gewogen worden op de kinderweegschaal.

Grote Markt
Markt 62, aan het begin van de Hoogstraat Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
11.00-16.00

Naar boven

Cuyperstoren en het Stiltecentrum De Driepas
Cuyperstoren en het Stiltecentrum De Driepas

In 1869 is deze eerste Katholieke kerk van Vlaardingen gebouwd door de architect Pierre
Cuypers. De kerk verzakte en werd in 1956 gesloopt. De toren had een stevige ondergrond op het dijklichaam van de Hoogstraat en bleef behouden. U kunt er ook de muurschilderingen zien.
In de toren is het Stiltecentrum De Driepas, beheerd door ‘Vele Vlaardingers Eén Huis’ en ‘PAX Ambassade van Vrede, Vlaardingen’. Naast het bezichtigen van de kerk is er op het Kerkplein ook beeldhouwwerk, poëzie en keramiek te zien van Ria Koks; haar werk spreekt zijn eigen taal …
Op het Lucas kerkplein is actuele informatie over de komende PAX VREDESWEEK (14 - 24 september) met een Vredeswandeling van hopelijk vele Vlaardingers naar Vlaardingse Oekraïne wijk Mrija.

Hoogstraat 26 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
10:00 tot 18:00

Naar boven

Molen Aeolus
Molen Aeolus

Sinds 1790 staat hier een graanmolen, die heel vaak is herbouwd en verbouwd en die tot op de dag van vandaag dienst doet als graanmolen. U kunt langskomen voor een rondleiding en er worden pannenkoeken gebakken, maaldemonstraties en rondleidingen gegeven. Er is ook een expositie van kunstwerken over de molen zoals olieverfschilderijen, foto’s, aquarellen, etc.
De toegang is gratis.

Kortedijk 14 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
11:00 tot 16:00

Naar boven

Begraafplaats Emaus
Begraafplaats Emaus

Begraafplaats Emaus is de oudste begraafplaats van Vlaardingen, sinds 1823. Destijds gehuurd van de gemeente Vlaardinger Ambacht tot in 1941 de Duitse bezetters Ambacht bij Vlaardingen inlijfden.
U kunt een wandeling maken over de lommerrijke begraafplaats en de graven zoeken van bekende Vlaardingers. In de koffiekamer van de begraafplaats is iemand van de Emmauswerkgroep aanwezig om uw vragen beantwoorden en u kunt er uw kennis van de begraafplaats laten testen.

Emaus 6, tegenover de molen Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
11:00 tot 16:00

Naar boven

Streekmuseum Jan Anderson
Streekmuseum Jan Anderson

Het museum is gevestigd in de oude boerderij van de familie Zuydgeest. U ervaart een terug-in-de-tijd-gevoel in het straatje met oude ambachten en winkeltjes De tentoonstelling 750 jaar Vlaardingen is ook nog te zien.

Kethelweg 50 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
14:00 tot 16:00

Naar boven

Mozaïekbanken
Mozaïekbanken

Bewonder de geschiedenis van Vlaardingen in mozaïek van de oudste sporen tot het heden en
met een knipoog naar de toekomst. Dit project van vijf banken is ruim tien jaar geleden gestart als leer-werkproject bij terrazzobedrijf Tomaello en afgerond door een grote groep vrijwilligers.

Hoflaan bij ’t Hof Toon op kaart
Openbaar

Naar boven

De Watertoren
De Watertoren

Sinds 1955 vindt u hier de Watertoren van de stad, inmiddels niet meer als zodanig in gebruik, al kunt u nog wel een glaasje water (en nog veel meer) bestellen bij de horecagelegenheid. Gedurende de dag worden door Stichting Vrienden van de Watertoren rondleidingen door het bijzondere gebouw verzorgd. U kunt toelichting krijgen over de historie van de drinkwatervoorziening in Vlaardingen en de rol hierbij van de Watertoren in het Hof in het bijzonder.

Van Linden van den Heuvellweg 2B Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
10:30 tot 12:00 en 13:30 tot 17:00

Naar boven

De Windwijzer
De Windwijzer

In de voormalige Oosterkerk (1914) van de Gereformeerde kerk vindt u De Windwijzer. Een plek voor ontmoeting, bezinning en dienstverlening. Tijdens de Open Monumentendag is er tot 12 uur openstelling van de tweedehands boekenmarkt en de weggeefwinkel. Uiteraard is er koffie en kunt u rustig rondkijken in dit mooie centrum.

Schiedamseweg 95 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
09:30 tot 13:00

Naar boven

Aanloophuis De Groene Luiken
Aanloophuis De Groene Luiken

In dit voormalige pakhuis uit begin 17e eeuw kan iedereen elke dag terecht voor een kopje koffie en een goed gesprek. Er is ook altijd een tentoonstelling van kunst uit de regio, vanaf augustus zijn dat werken van Margriet Mostert en Renske Moes.

Oosthavenkade 8 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
13:00 tot 16:00

Naar boven

Voormalig haringpakhuis/ depot Streekmuseum Jan Anderson
Voormalig haringpakhuis/ depot Streekmuseum Jan Anderson

In dit rijksmonument is het depot van het Streekmuseum ondergebracht. U kunt er de enorme verzameling gebruiksvoorwerpen uit de vorige eeuw bekijken. Hieruit worden regelmatig voorwerpen en meubels uitgeleend voor toneel en films.

Willem Beukelszoonstraat 2 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
14:00 tot 16:00

Naar boven

Hollandiagebouw
Hollandiagebouw

In dit voormalige kantoor van melkfabriek Hollandia, gebouwd in 1897 door architect Pleun van der Berg in neorenaissancestijl, zijn appartementen gebouwd. U kunt binnenkijken in de grote hal die nog vrijwel authentiek is. Daar is ook een presentatie te zien van oude foto’s en er wordt een oude promotiefilm gedraaid van de fabriek Hollandia.

Oosthavenkade 42 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
11:00 TOT 13:00

Naar boven

Vulcaanbrouwerij
Vulcaanbrouwerij

In dit voormalige bedrijfsgebouw is de Vulcaanbrouwerij gevestigd. De Stichting Vlaardingse Bierbrouwerij wil een volwaardige brouwerij terugbrengen in Vlaardingen en tijdens de Open Monumentendag krijgt u informatie over het project om de panden aan de Oosthavenkade te redden van de sloop en een nieuwe bestemming te geven.

Oosthavenkade 90 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
12:00 tot 16:00

Naar boven

Museum Vlaardingen
Museum Vlaardingen

Museum Vlaardingen is op Open Monumentendag gratis toegankelijk voor iedereen. Naast het bijzondere gebouw en de vast tentoonstellingen kan ook de tijdelijke tentoonstelling ‘Ode aan de Stad, 750 jaar Vlaardingen’ bezocht worden.
En op 8 en 9 september is het Lab-op-Pad te gast in Museum Vlaardingen. Deskundigen van de Rijsdienst voor het Cultureel Erfgoed komen met hun apparatuur onderzoek doen naar objecten in de collectie van Museum Vlaardingen. Bezoekers kunnen hierbij aanwezig zijn en vragen stellen.

Westhavenkade 54 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
10:00 tot 17:00

Naar boven

Vlaardingse Tijdreis
Vlaardingse Tijdreis

Terug in de tijd kan misschien niet echt, maar wel in Virtual Reality. Deze bijzondere kijkervaring laat Vlaardingen in verschillende eeuwen zien. Wat veranderde? Wat bleef?
Stichting Verborgen Stad maakt geschiedenis en erfgoed toegankelijk met behulp van de nieuwste technologie.
Van 13.00-13.15h en 15.00-15.15 is er een lezing over de Vlaardingse Tijdreis. Hoe reconstrueer je geschiedenis? En welke verhalen komen daarbij naar boven? Theo Pronk, directeur van Stichting Verborgen Stad, legt uit en neemt je mee.

Toon op kaart
zondag 10 september 2023
11:00 tot 16:30

Naar boven

Zeillogger VL.92 Balder
Zeillogger VL.92 Balder

De VL.92 Balder is de laatste stalen zeillogger (1912) van de Vlaardingse vissersvloot. Na vele omzwervingen en verschillende bestemmingen weer in Vlaardingen beland als museumschip. De VL.92 Balder maakt regelmatig uitstapjes naar diverse maritieme evenementen. Vrijwilligers geven deze dag een rondleiding en vertellen verhalen over het leven aan boord tijdens de visvangst.

Westhavenkade tegenover Museum Vlaardingen Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
12:00 tot 16:00

Naar boven

Kade 40  Voormalig postkantoor, nu knooppunt van Kunst en Cultuur
Kade 40 Voormalig postkantoor, nu knooppunt van Kunst en Cultuur

KADE40 is er voor en door iedereen. U vindt ons in de stad, in de wijken, op school en online. Ons doel is om jong en oud laagdrempelig in aanraking te laten komen met kunst & cultuur om zo een actieve, zelfbewuste leefomgeving te creëren. We staan voor ontmoeting, plezier en creativiteit. KADE40 is zo één van de belangrijkste instellingen in Vlaardingen die mede bijdraagt aan het culturele klimaat in de stad.

Westhavenkade 40 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
09:00 tot 16:00

Naar boven

Distilleerderij H. Van Toor Jz.
Distilleerderij H. Van Toor Jz.

Sinds 1883 zit hier een distilleerderij waar op ambachtelijke wijze schelvispekel en kandeel wordt gemaakt maar ook jenever, likeuren en gin. In 2000 nam Leo Fontijne het stokje over, in 2008 werd het bedrijf Hofleverancier. Tijdens Open Monumentendag zijn er elk uur rondleidingen om 12.15 en de laatste om 16.15. U kunt informatie krijgen over de muurschildering op de binnenplaats en natuurlijk is er een proeverij: €2,- per borrel (alleen cash)
Tussen 12:30 - 14:00 uur is er een optreden van De Vlaardingse Maatjes.

Maassluissedijk 32 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
12:15 tot 17:00

Naar boven

De Poort van Hoog Lede
De Poort van Hoog Lede

De poort dateert uit 1735 en markeerde de ingang van de ridderhofstad Holy, het centrum van de heerlijkheid Holy, bestaande uit een middeleeuwse woontoren en een boerderij. Tijdens Open Monumentendag geven vrijwilligers uitleg over het hek, de ontstaansgeschiedenis en de restauratie. In de Rozentuin staan verschillende oorlogsmonumenten, het is een plaats om te herdenken en de tuin is vrij toegankelijk.

Rozentuin Vlaardingen, Laan van Hooglede (hoek Holysingel) Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
10:30 tot 15:30

Naar boven

Melkmuseum boerderij De Zonnehoeve
Melkmuseum boerderij De Zonnehoeve

Op deze prachtige locatie langs de vaart staat een voormalige melkveehouderij die sinds 2015 een melkmuseum is. U kunt het museum bezoeken in de oude stal, kinderen kunnen een 'nep' koe melken en met schepnet speuren naar beestjes in de sloot en er zijn ook oud-Hollandse spelletjes.

Trekkade 24 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
11:00 tot 16:30

Naar boven

De Windas
De Windas

Sinds voorjaar 2023 staat er weer een windas op de kade van de Vlaardinger Vaart. Het is een reconstructie van een windas of overtoom, waarvan er voorheen in Delfland vele tientallen waren. Ze waren nodig om boten vanuit een sloot over de kade in de hoger gelegen vaart te krijgen. Boeren konden zo hun producten via de sloot bij hun boerderij naar de markt brengen in een stad als Vlaardingen of Delft. Op deze locatie heeft in het verleden een windas gestaan.
Stichting Midden-Delfland is Mensenwerk m.m.v. vrijwilligers van Kanovereniging Natsec.

Trekkade 24, bij De Zonnehoeve aan de Vlaardinger Vaart. Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2023
Demonstratie om 12:00 en 14:00 uur.
kom met de fiets of lopend

Naar boven

Masamuda; Educatief Archeologisch Erf Broekpolder
Masamuda; Educatief Archeologisch Erf Broekpolder

Masamuda toont reconstructies van huizen uit de Nieuwe Steentijd (Vlaardingencultuur) en Middeleeuwen (Rottahuis en Spijkenisseboerderij) in de context van de toenmalige landschappen, boomstamboten uit de prehistorie en Romeinse Tijd en een middeleeuwse punter, alsmede de passende terreininrichting. Op beide locaties wordt desgevraagd uitleg gegeven en vinden diverse activiteiten plaats.

Klokbekerpad 1 (hoek IJzertijdpad) Toon op kaart
zondag 10 september 2023
11:00 tot 16:00

Naar boven