Opening (12.00 uur Museum Vlaardingen)

Wethouder Hans Versluijs zal om 12.00 uur de Open Monumentendag officieel openen in het pas vernieuwde Museum Vlaardingen. De heer André Fontijne zal, als initiatiefnemer van de uitgave, het op het Groot Vlaardings Prentenboek geïnspireerde "Dynamiek en vaste waarden - Beschermd stadsgezicht in Vlaardingen" uitreiken. Het is geschreven door Klaas Kornaat en wethouder Hans Versluijs en museumdirecteur Mark van Hattem nemen het als eerste in ontvangst. De handeling zal worden vastgelegd door een sneltekenaar, die daarna als portrettekenaar verder gaat. Het Shantykoor "De Vlaardingse Muiters" zingt een toepasselijk lied. Wij nodigen u van harte uit om bij deze opening aanwezig te zijn!

1 Museum Vlaardingen

Zaterdag 12 september Zondag 13 september (geen activiteiten)

Om 12.00 uur vindt op deze locatie de openingshandeling plaats in het gratis toegankelijke gedeelte van het museum. In het museum komt het thema Kunst & Ambacht goed tot zijn recht. Het museum is gevestigd in een rederspand dat gebouwd is tussen 1740 en 1742. In het museum zijn speciale activiteiten te doen die met het thema samenhangen.

De ruim honderdjaar oude monumentale logger "Balder" werd vorig jaar gerestaureerd in Delft, zodat deze behouden kon worden voor de volgende generaties. De zeillogger ligt sinds begin dit jaar weer voor de kade van de Oude Haven. Wie meer te weten wil komen over de restauratie en het verhaal achter dit varend erfgoed is van harte welkom om een kijkje te komen nemen aan dek. Let bij het voorbijgaan ook op de andere historische schepen die voor de Westhavenkade liggen.

Voor kinderen is bij het museum een speurtocht verkrijgbaar die hen aan de hand van vragen langs de opengestelde monumenten leidt. Aan het einde van de tocht wacht hen een ambachtelijke, goed smakende verrassing! Voor volwassenen is hier tevens het startpunt van de wandeling (of fietstocht) langs een aantal bijzondere monumenten in Vlaardingen, waarbij de nadruk op de toegepaste kunsten en ambachten ligt.

Informatie

Westhavenkade 56
geopend 10.00 tot 17.00 uur
Toegang 12 september: € 1!

Zondag 13 september geopend 12.00 tot 17.00 uur

1, 3, 7, 10 Shantykoor 'De Vlaardingse Muiters'

Zaterdag 12 september

Het Shantykoor dat door het programma zwiert, kunt u op verschillende momenten op verschillende plekken langs de route aantreffen. Deze muziekgroep bestaat uit enthousiaste zangers met een uitgebreid repertoire Nederlandse, maar ook buitenlandse zeemansliederen. Het koor wordt begeleid door een groep van vijf muzikanten. Tijdens de Open Monumentendag zal het koor op vier verschillende plaatsen in de oude kern van Vlaardingen te horen zijn

  • Om 12.00 uur bij het Museum Vlaardingen (openingshandeling), daarna bij de "Balder" tot ca. 12.45
  • 13.30 tot 14.00 uur bij de Touwbaan
  • 14.30 tot 15.00 uur bij de Grote Kerk
  • 15.30 tot 16.00 uur bij de Visbank
shanty koor

2 Warmelo & Van der Drift

Zaterdag 12 september

Westhavenkade 57-58, 12.00 tot 16.00 uur

In het voormalige pand van Warmelo & Van der Drift treft u één van de bijdragen aan van het project "Verborgen Stegen". Dit is een kunstroute langs vijf verborgen, historische stegen aan de Westhavenkade, die ooit een belangrijk onderdeel vormden van de infrastructuur. Jonge architecten zetten met videokunst en installaties de uit het straatbeeld verdwenen stukken in een ander licht. Het hoogtepunt van de route is te vinden in de tonnensteeg van het voormalige pand van Warmelo & Van der Drift aan de Westhavenkade 57-58.

pand

3 Touwbaan

Zaterdag 12 september

Baanstraat 4, geopend 12.00 tot 16.00 uur

Vandaag kunt u kennismaken met een aantal oude ambachten in Vlaardingen. Op de hoek van de Vetteoordskade en waar anders dan onder de overkapping ziet u de touwslager en de wasvrouw aan het werk. Weet u nog dat vroeger Wasserij "De Hoop" aan de Touwbaan grensde? In één van de voormalige bedrijfshallen van de Touwbaan is nu Stichting Spoetnik gevestigd. Zij houden open huis met hapjes en drankjes. Daarnaast exposeren Oekraïense kunstenaars hun werk en er wordt met optredens voor een gezellige sfeer gezorgd. Wie de Touwbaan op een andere manier wil beleven kan een hobbelfiets gebruiken tussen het gedeelte Vetteoordskade en Jacob van Assendelftplaats.

Het speelterrein bij de Abraham van der Lindenplaats wordt gebruikt voor het kinderprogramma. Hier wordt van 14.00 tot 16.00 uur een djembéworkshop georganiseerd, kunnen kinderen zich laten schminken en zorgt de stichting Vlaardingen in Beweging voor sport en spel met de ViB-mobiel.

Vrijwilligersmarkt

Onder het laatste gedeelte van de Touwbaan bij de Lijndraajer, presenteren de vrijwilligersverenigingen van Vlaardingen zich. Veel ambachten worden nog door vrijwilligers in stand gehouden en op de vrijwilligersmarkt kunt u nader met hen kennis maken. Naast informatie over hun vereniging hebben zij ook leuke activiteiten voor u en de kinderen georganiseerd. Zo kunnen de kleinste zich op een luchtkussen uitleven of broekhangen bij de scouting. De iets oudere dames kunnen zich laten verwennen bij het Geuzencollege waar de nagels worden gelakt en u kunt hier alvast voorproeven van één van Vlaardings lekkere ambachten, namelijk de vers gemaakte ijzerkoekjes. En probeert u ook eens de smoothies die voor u worden gemaakt. De accordeonvereniging en Plus-Radio zorgen voor de muzikale noot onder de Touwbaan. Daarnaast staan hier onder andere Toko Antik van het Vlaardings Taalgenotschap, Helinium en de laatste klompenmaker van Vlaardingen, Piet van Witzenburg. Zoals gebruikelijk vindt u hier ook de Historische Vereniging Vlaardingen met de boekenkraam. Bijzonder is dit jaar de aanwezigheid van de caravan van de Stadsagenda. De Lijndraajer heeft een nieuwe eigenaar en hij geeft u vandaag alvast een kijkje in de keuken. U kunt hier voorproeven van de Portugese hapjes die geserveerd gaan worden in de nieuwe lunchroom.

touwbaan

4 Landstraat

Zaterdag 12 september

Neem een kijkje in de werkruimte van een kunstenaar! Diverse ateliers in de Landstraat zijn vandaag geopend voor publiek. Galerie De Duig gunt de bezoekers de voorpremière van een tentoonstelling en cursisten geven demonstraties. Cees Eijkelenboom (onder andere schilderen) en Martin Koene (houtbewerking) houden Open Atelier. Ook Eric Hulsman (edelsmid) in de Rijkestraat 2 is open.

5 Distilleerderij van Toor

Zaterdag 12 september

Maassluissedijk 32, geopend 12.00 tot 16.00 uur

Distilleerderij van Toor (Leo Fontijne) verzorgt vandaag demonstraties. Het ambacht van distilleren wordt in detail authentiek uitgevoerd. Schelvispekel, Oranjebitter en bijzondere likeuren zijn de specialiteiten.

shanty koor

6 Stadhuis

Markt 11, geopend 12.00 tot 14:00 uur

Zaterdag 12 september

Het Stadsarchief Vlaardingen heeft een tentoonstelling samengesteld over de unieke blazoenen die in het Stadhuis hangen. Vanwege een trouwerij kunt u de tentoonstelling vanaf 14.30 uur in de Grote Kerk bekijken. Rederijkers waren literaire kunstenaars die op ambachtelijke wijze verhalen opvoerden. Als u de unieke blazoenen van een Landjuweel in Vlaardingen zelf wilt zien, kom dan op tijd naar het Stadhuis! Bij de kraam van de Historische Vereniging Vlaardingen bij de Touwbaan, is het Historisch Jaarboek Vlaardingen verkrijgbaar waarin alle blazoenen in kleur staan afgebeeld.

stadhuis

7 Grote kerk

Zaterdag 12 september

Markt 63, geopend 12.00 tot 16.00 uur, vanaf 14.30 uur tentoonstelling blazoenen, van 16.00 tot 17.00 uur afsluiting van de Open Monumentendag met een orgelconcert.

Woont u in een monumentaal/beeldbepalend pand, of bent u in het bezit van een woning in het beschermd stadsgezicht? Wees welkom en kom kijken naar de verschillende mogelijkheden die er zijn voor restaureren, op de bedrijvenmarkt in de Grote Kerk. Organisaties die betrokken zijn bij restauraties van het monumentaal erfgoed in het algemeen en specifiek bij panden in Vlaardingen laten hier zien wat ze in huis hebben en vertellen over hun ambacht. Een boekbinder zal daarnaast zijn vakmanschap tonen. Bent u in het bezit van kunst of kitsch? Dan kunt u uw kunstwerk door Art Conservation laten taxeren.

De tentoonstelling over de blazoenen is vanaf 14.30 uur te zien in de Grote Kerk. Verder is er informatie over de werkzaamheden die de afgelopen jaren zijn uitgevoerd aan de kerk en het optoppen van de consistorie. Vanaf 14.00 uur vertelt restauratiearchitect Walraad over alle aspecten. Bram en Leen van den Berg en organist Aad Zoutendijk vertellen over de restauratie van het beroemde Van Peteghem-orgel en de bijzondere vondst die daarbij gedaan is. Van 16.00 tot 17.00 uur kunt u een inspirerend orgelconcert bijwonen waarmee de Open Monumentendag wordt afgesloten. Dit concert wordt verzorgd door tenor André Betsema en organist Peter van Kranenburg. De toegang is gratis, maar een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud van het orgel wordt gewaardeerd.

Toren beklimmingen

Voor een prachtig uitzicht over Vlaardingen en de omgeving, kunt u vandaag de Toren beklimmen. Torenbeklimmingen zijn om 12.30, 13.30 en 14.30 uur.

8 Het Waaigat

Zaterdag 12 september

Markt 57, geopend 10.00 tot 17.00 uur

De Expokelder van Het Waaigat Woonwarenhuis is opgezet om kunstenaars de ruimte te geven hun werken aan een breed publiek te tonen. Er is een grote diversiteit aan kunstwerken en de volgende acht kunstenaars vertellen graag over hoe ze werken en over het verhaal achter hun werken: Alex de Vos (schilder), Jan van der Land (fotograaf), Ton Delfos (fotograaf), Russsell Hinckley (kunstschilder), Klaas Burger (fotograaf), Ingrid van Velzen (schilderes), Sander Groen (assemblages), Rafael van Kuijk (schilder en assemblages) en als extra Hans Bakker (schilder).

9 Smalle Havenstraat 23

Zaterdag 12 september

Hangt de vlag van de Open Monumentendag uit, dan is dit pand geopend van 12.00 tot 16.00 uur. Voor dit oude pakhuis wordt gewerkt aan een restauratieplan.

10 Horecaplein

Zaterdag 12 september

Westhavenplaats, openingstijden van deelnemende ondernemers

Op het horecaplein rond de Visbank kan men genieten van ambachtelijke producten van onder andere Bakkerij Jan Boer, De IJssalon, Westkaai en BRLN. Achter in dit programmaboekje vindt u een bon voor een gratis ijsje bij De IJssalon in de Visbank.

11 Kade 40

Zaterdag 12 september

Westhavenkade 40, geopend 10.30 tot 16.00 uur

Vandaag presenteert KADE40 haar activiteiten op het gebied van educatie, cultuur en kunst tijdens het Open Huis. Er is een doorlopende en afwisselende programmering met optredens, presentaties en open lessen. Misschien bent u geïnspireerd geraakt door de kunsten en ambachten die u vandaag gezien heeft en heeft u zin gekregen om zelf aan de slag te gaan. KADE40 biedt een ruim cursusaanbod waaronder beeldende kunst en ambachten.

kade 40

12 Bed & Breakfast "De Glasparel"

Zaterdag 12 september

Westhavenkade 47, geopend 12.00 tot 16.00 uur

In de Glasparel zat vroeger een bedrijf dat op ambachtelijke wijze parels voorzag van een glanslaag. De deuren van de Bed & Breakfast zijn open. U kunt hier een rondleiding en achtergrondinformatie over het pand krijgen. Informatie over de Bed & Breakfast vindt u op www.de-glasparel.nl.

de glasparel

13 Molen "Aeolus" (225 jaar!)

Zaterdag 12 september

Kortedijk 14, om 11.00 uur officiële viering, vanaf 12.00 uur toegankelijk voor publiek, 13.00 tot 14.00 uur optreden Amazing Stroopwafels, open: 10.00 tot 15.00 uur.

De molen viert dit jaar zijn 225-jarig bestaan. Om 11.00 uur zal namens het gemeentebestuur wethouder Hans Versluijs de molen gelukwensen. Voor deze feestelijke gelegenheid zijn de molenwieken gepavoiseerd, oftewel in de vlaggetjes gezet. Na de officiële handeling bent u welkom in de molen. De molenaar zal u hier meer vertellen over zijn ambacht en er worden rondleidingen georganiseerd. Daarnaast kunt u een kunstcollectie bezichtigen, waar de kunstenaar uitleg bij zal verzorgen. Om 13.00 uur wordt door de Amazing Stroopwafels een spetterend optreden verzorgd.

14 Arnold Hoogvlietstraat (125 jaar!)

Zaterdag 12 september

Deze zomer bestaat de Arnold Hoogvlietstraat 125 jaar. Om dit jubileum te vieren is de straat van 5 tot en met 12 september versierd met feestzuilen die in de avond zijn verlicht. Ook is er een expositie te zien over de Arnold Hoogvlietstraat, waarbij drie eeuwen zijn verbeeld in foto's. Achter 60 vensters staan foto's van straatbeelden en beroepen, zoals kuipers, boetsters e.d. met bijschriften op A3-formaat, waar heel bijzondere exemplaren bij zitten! De expositie is tot en met 12 september te bewonderen.

15Streekmuseum Jan Anderson

Zaterdag 12 september Zaterdag 13 september

Kethelweg 50, geopend 14.00 tot 16.00 uur

In het 'straatje' van het Streekmuseum kunnen de bezoekers onder andere bekijken hoe de werkplaats van verschillende ambachtslieden er vroeger uit zag. Kleine zelfstandigen maakten hun producten met de hand en met eenvoudige gereedschappen. Zij verkochten deze producten vanuit hun werkplaats of winkel. Zo werd olieverf op ambachtelijke wijze gemengd in de schilderswinkel en de schoenmaker wist van allerlei kleine stukjes leer een schoen te maken die vervolgens nog een leven lang mee ging. In de winkeltjes van de drogist, de bakker en de kruidenier kan de historische sfeer nog opgesnoven worden.