Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2017

Boeren, burgers en buitenlui

Open Monumenten Dag 2017

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2017. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Open Monumentendag Logo

Opening

Om 12.00 uur wordt de Open Monumentendag officieel geopend door wethouder Hans Versluijs. Stadsomroeper Peter de Jong zal de dag inluiden met veel bombarie. Hij zal zich samen met drie andere echte stadsomroepers voorstellen. Aansluitend wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt, waarna de fotoexpositie in de Lijndraajer geopend wordt. De stadsomroepers zullen de boeren, burgers en buitenlui in het centrum op de hoogte brengen van alle activiteiten.

Vaararrangement

Op 9 september vaart de fluisterboot Andante van het centrum van Vlaardingen naar de boerderij aan de Trekkade 24. Dit is een bijzondere route. Op de boerderij werden koeien gehouden. De melk van deze koeien werd per boot naar de stad gebracht, zodat de melk geconsumeerd of verder verwerkt kon worden in de melkfabriek. Een belangrijke plek hierbij is de Wedde, een historische aanmeerplaats voor de schuiten.

U wordt bij dit bijzondere vaar-arrangement meegenomen op melk-trekvaart-tocht van de Wedde (hoek Vaartweg/Broekweg) naar de boerderij en terug. In circa twee uur neemt de boot u mee naar de polder en de boerderij, waar veel te doen en te zien is, en weer terug.

Speciaal voor Open Monumentendag kunt u meevaren voor € 3,50 per persoon. De boot vertrekt om 10.00 uur en om 13.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk. U kunt dit doen op www.vlaardingsefluisterboot.nl. Wees snel, want het aantal plaatsen is beperkt. Let op: de boottocht is helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Regio's


De Touwbaan & De Lijndraajer
De Touwbaan & De Lijndraajer

In 1611 begon de geschiedenis van de Lijnbaan, toen drie lijndraaiers drie stukken grond kochten. In 1706 werd de grond verkocht aan de reder Abraham van der Linden. Zijn familie leidde tot de twintigste eeuw de Lijnbaan. Voor deze familie werd ook het Huis met de Lindeboom gebouwd, waarin nu Museum Vlaardingen is gevestigd. De Lijndraajer is het vroegere kantoor van de N.V. De Oude Lijnbaan. De touwen van de lijnbaan werden gebruikt als jaaglijn voor de trekvaart, maar vooral voor de zeescheepvaart. Zonder touwen zouden de haringvisserij en de koopvaardij niet mogelijk zijn geweest.

Op de Lijn- of Touwbaan is deze dag tussen 10:00 en 16:00 uur een boerenmarkt. Hier vindt u kramen met streekproducten, artikelen van de boer en het land, en nog veel meer. In de oude Lijndraajer is tegenwoordig Coisas & Loisas lunchroom en gifts gevestigd waar u terecht kunt om iets te eten en te drinken.

Baanstraat 4 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
10:00 tot 16:00

Naar boven

Stichting Spoetnik
Stichting Spoetnik

In één van de voormalige bedrijfshallen van de Touwbaan is Stichting Spoetnik gevestigd. Zij houdt van 12.00 tot 16.00 uur open huis. U kunt hier terecht voor een Oekraïens hapje. Ook is er een rommelmarkt. Stichting Spoetnik verkoopt bovendien Oekraïense snuisterijen. Voor elk wat wils!

Jacob Assendelftplaats (2e hal) Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

Museum Vlaardingen
Museum Vlaardingen

In Museum Vlaardingen beleeft u 5000 jaar leven in de delta van Rijn en Maas en maakt u kennis met de levens van Vlaardingers en andere deltabewoners. In 1742 werd het Huis met de Lindeboom gebouwd voor Abraham van der Linden. Hij was koopman, reder, directeur van de Oude Lijnbaan en burgemeester van Vlaardingen. In 1790 is het pand aan de stad Vlaardingen verkocht en sindsdien heeft het vele functies gehad, waaronder de functie van kantongerecht. Sinds 1971 is er een museum in het Huis met de Lindeboom. In 2015 is het compleet vernieuwde museum heropend. Speciaal voor de Open Monumentendag is er een tentoonstelling over boerderijen en wordt de landschappencollectie van Jan Anderson geëxposeerd. Het museum is op 9 september geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De toegangsprijs is € 1,-. Om 14.00 uur meert de Balder aan tegenover het museum.

Om 14.30 start voor de deur van Museum Vlaardingen een speciale Slag bij Vlaardingen-wandeling onder leiding van het ServiceTeam Vlaardingen. Tijdens deze wandeltocht komt u langs plaatsen en objecten die de gebeurtenissen uit 1018 illustreren. U bent weer terug rond 16.00 uur. Deze wandeltocht kost € 1,- per persoon. Er kunnen maximaal 20 deelnemers mee.

Westhavenkade 56 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00
Op 9 september is de toegang 1 euro

Naar boven

Grote Kerk
Grote Kerk

Het beeld van het centrum van Vlaardingen wordt sterk bepaald door de Grote Kerk. Aan de kerk is een aantal gebouwen aangebouwd, een typisch fenomeen dat we in andere oude Hollandse steden ook aantreffen. Als u met de klok mee rondom loopt, treft u de waag, de vleeshal en de consistorie. Aan de lichte stenen ziet u dat de consistorie recent is verhoogd.

In de twaalfde eeuw, toen graaf Floris III (een nazaat van Dirk III) de scepter zwaaide, werd begonnen hier een van de grootste kerken van Holland te bouwen. Vlaardingen was immers een van de belangrijkste steden in Holland. Helaas is dit grote bouwwerk niet afgemaakt, omdat de bouw door overstromingen moest worden stilgelegd. Dit is niet de enige tegenslag die de kerk heeft gekend. In 1574 brandde het toenmalige kerkgebouw volledig af, ten gevolge van de stadsbrand. De kerk is al vrij snel eenvoudig herbouwd, maar kreeg pas in 1743-1746 zijn huidige vorm. Toen werd ook de oude toren in het midden gesloopt en werd de huidige toren gebouwd. Deze toren kunt u op Open Monumentendag beklimmen met het Serviceteam Vlaardingen om 12.00, 13.00 en 14.00 uur.

Vanaf 15.15 uur is er in de Grote Kerk een speciaal wandelconcert. Het orgel wordt bespeeld door organist Aad Zoutendijk, er is een orkest en er wordt gezongen door André Betsema en vele anderen. Tot 16.45 uur kunt u binnenlopen om vermaakt te worden met muziek voor boeren, burgers en buitenlui:


  • Muziek voor Boeren: variaties op een Bach-thema (Bauern Kantate) van Paul van Westering

  • Muziek voor Burgers: o.a. van Jan Pietersz. Sweelinck en Jan Nieland

  • Muziek voor Buitenlui: o.a. Pastorale van Aad Zoutendijk

Markt 63 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00
Torenbeklimmingen
Markt 63 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00, 13:00 en 14:00

Naar boven

Stadskantoor
Stadskantoor

In 2014 is dit architectonische hoogstandje geopend. Duurzaamheid stond centraal bij de bouw van dit gebouw. Er is een uitgebreide zonnestroominstallatie en een mos-sedumdak. Ook is er gebruikgemaakt van recyclebare materialen. In de publiekshal van het Stadskantoor staat de tentoonstelling 'De eerste eeuwen van Holland - het verhaal van een eigenzinnig graafschap'. Hier ontmoet u Dirk III, Willem I, Floris V, Albrecht van Beieren en Jacoba van Beieren, en ook de boer die voor de graaf werkt, de ridder die voor de graaf vecht, de monnik die voor het zielenheil van de graaf bidt en de koopman die de groei van steden mogelijk maakt. Vlaardingen is in de elfde eeuw één van de belangrijkste plaatsen in het graafschap West-Frisia. Boeren zijn aan de slag gegaan met het ontginnen van het veengebied, waardoor in de loop van de eeuwen het typische Hollandse landschap van akkers, weiden, dijken, sloten en molens ontstaat. Speciaal voor de Open Monumentendag is de publiekshal geopend van 12.00 tot 16.00 uur.

Westnieuwland 6 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

KADE40
KADE40

Reeds een aantal jaren is in dit voormalige postkantoor Kade40 gevestigd, die zich manifesteert als dé broedplaats voor culturele ontwikkeling in Vlaardingen. Het beeldbepalende pand is ontworpen door J.G. Robbers van de Rijksgebouwendienst. Bij het ontwerp is rekening gehouden met de dreigende Tweede Wereldoorlog: de deuren, ramen en luiken waren bestand tegen gas en scherven. Het pand is gebouwd in 1939 en uitgebouwd in 1964. In 1989 verhuisde het postkantoor naar de Waalstraat. Daar is het postkantoor sinds 2010 verdwenen.

KADE40 is geopend van 09.00 tot 16.00 uur. U kunt binnenlopen voor informatie over cursussen of om kunsttentoonstellingen te bekijken.

Westhavenplaats Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

De Stadsomroeper
De Stadsomroeper

Omgeven door historische bebouwing, staat het beeld van de Vlaardingse stadsomroeper Willem Roozeboom (1849-1935). De stadsomroeper was een belangrijke figuur in de samenleving. Hij bracht met bekkenslagen en luide stem, het laatste nieuws aan de plaatselijke bevolking. Ook als er een visafslag in de Visbank plaats zou vinden, kondigde hij dit aan. Zou zijn oproep toen ook begonnen zijn met de aanhef: "Boeren, burgers en buitenlui!?" Het beeld dat vervaardigd is door Sybille Krosch, is op 2 december 1976 op de Westhavenplaats geplaatst. De bronzen Stadsomroeper heeft al veel meegemaakt. Hij is herplaatst in 2013, in 2014 van zijn bekken bestolen en meer dan eens van zijn sokkel gereden. Hij pronkt nu in vol ornaat op zijn nieuwe sokkel.

Westhavenplaats Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00-16:00

Naar boven

Pakhuis
Pakhuis

Dit pand met de rode luiken is als pakhuis gebouwd. Deze gebouwen waren belangrijk voor de opslag van benodigdheden voor onder andere de visserij. Denk daarbij aan netten, repen, vaten, etc. Vooral de kleine reders woonden ook bij hun spullen. Vlaardingen is uniek omdat er nog veel pakhuizen te vinden zijn. Links van dit vermoedelijk rond 1580 gebouwde pand treft u op de eerste verdieping nog twee gotische kozijnen aan die hoorden bij een burgerwoning.

Wijnstraat 18 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven

Depot van Streekmuseum Jan Anderson
Depot van Streekmuseum Jan Anderson

Het Depot aan de Willem Beukelszoonstraat is geopend tussen 14.00 en 16.00 uur. Het is gevestigd in een houten haringpakhuis dat rond 1880 gebouwd is. Dit pakhuis is een rijksmonument. Het fungeert als opslag voor alle objecten waarvoor geen plek is in het Streekmuseum aan de Kethelweg. Er staan bijvoorbeeld enkele echte Vlaardingse Benzo-fietsen.

Willem Beukelszoonstraat 2 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
14:00 tot 16:00

Naar boven

Hoogstraat
Hoogstraat

9 september is dit jaar niet alleen Open Monumentendag, maar ook Nazomerdag op de Hoogstraat en omstreken. Hier kunt u terecht voor muziek, eten, drinken en kraampjes met sieraden, fashion, vintage, kids items, betaalbare kunst en interieur- en andere accessoires.

Hoogstraat Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 16:00

Naar boven