Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2017

Boeren, burgers en buitenlui

Open Monumenten Dag 2017

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2017. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Open Monumentendag Logo

Opening

Om 12.00 uur wordt de Open Monumentendag officieel geopend door wethouder Hans Versluijs. Stadsomroeper Peter de Jong zal de dag inluiden met veel bombarie. Hij zal zich samen met drie andere echte stadsomroepers voorstellen. Aansluitend wordt de winnaar van de fotowedstrijd bekend gemaakt, waarna de fotoexpositie in de Lijndraajer geopend wordt. De stadsomroepers zullen de boeren, burgers en buitenlui in het centrum op de hoogte brengen van alle activiteiten.

Vaararrangement

Op 9 september vaart de fluisterboot Andante van het centrum van Vlaardingen naar de boerderij aan de Trekkade 24. Dit is een bijzondere route. Op de boerderij werden koeien gehouden. De melk van deze koeien werd per boot naar de stad gebracht, zodat de melk geconsumeerd of verder verwerkt kon worden in de melkfabriek. Een belangrijke plek hierbij is de Wedde, een historische aanmeerplaats voor de schuiten.

U wordt bij dit bijzondere vaar-arrangement meegenomen op melk-trekvaart-tocht van de Wedde (hoek Vaartweg/Broekweg) naar de boerderij en terug. In circa twee uur neemt de boot u mee naar de polder en de boerderij, waar veel te doen en te zien is, en weer terug.

Speciaal voor Open Monumentendag kunt u meevaren voor € 3,50 per persoon. De boot vertrekt om 10.00 uur en om 13.00 uur. Aanmelden is noodzakelijk. U kunt dit doen op www.vlaardingsefluisterboot.nl. Wees snel, want het aantal plaatsen is beperkt. Let op: de boottocht is helaas niet rolstoeltoegankelijk.

Regio's


Boerderij Zorgvliet
Boerderij Zorgvliet

Boerderij Zorgvliet is een monumentale boerderij, officieel gelegen op Maassluise grond. De woning is gebouwd in 1938, maar de schuur is veel ouder. Tegenwoordig is in die schuur de brocante-groothandel 'Jan Huygen in de Ton' gevestigd. Er is een uitgebreide collectie oude, landelijke meubels, bijzondere woondecoraties, brocante, bric-à-brac en curiosa te zien en te koop. De winkel is geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Zuidbuurt 32 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
10:00 tot 17:00

Naar boven

De Sarijnenhove
De Sarijnenhove

De eerste vermelding van deze hoeve dateert uit de veertiende eeuw. Het zeer fraaie gebouw dat opgetrokken is uit ijsselsteentjes, heeft een aantal prachtige trapgevels. De Delftse burgemeester Nicolaes Boogaert gaf in 1644 opdracht de boerderij aan te passen, en het resultaat is wat u nu aantreft. Nadat de boerderij haar agrarische functie had verloren, is deze in de periode 1989-1994 grondig gerestaureerd. U kunt een kijkje nemen op het terrein van de Sarijnenhove.

Zuidbuurt 34 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 17:00

Naar boven

De Wijnboerderij
De Wijnboerderij

De Wijnboerderij, een van de oudste boerderijen in de Zuidbuurt, dateert uit het midden van de zestiende eeuw. Deze boerderij heette oorspronkelijk Jan Schurewerf. Al vanaf 1988 wordt hier op ambachtelijke wijze wijn gemaakt. De wijnboerderij is een ideaal rustpunt tijdens uw fietstocht. U 20 kunt op het terras terecht voor een hapje en uiteraard een glas wijn tussen 13.00 en 18.00 uur.

Zuidbuurt 40 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
13:00 tot 18:00

Naar boven

Hoeve Avondrust
Hoeve Avondrust

Hoeve Avondrust is gebouwd in 1878. In 1989 is de fruitboomgaard van de historische boerderij hersteld en aangevuld met verschillende oudere rassen. De oogst hiervan wordt verwerkt en uiteindelijk verkocht in de winkel. Deze winkel is gevestigd in de koeienstal aan de oostzijde van de boerderij. Veel oude elementen, zoals houten balken en kettingen waar de koeien aan stonden, zijn nog te bezichtigen in de stal. Speciaal voor Open Monumentendag is de boerderij opengesteld en u kunt er worden rondgeleid.

Zuidbuurt 46 Toon op kaart
Zaterdag 9 september 2017
12:00 tot 17:00

Naar boven