Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2020

LeermoNUmenten

Open Monumenten Dag 2020

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2020. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Open Monumentendag Logo

LeermoNUmenten

Er zal ook dit jaar een Open Monumentendag in Vlaardingen zijn, maar anders dan in andere jaren. De regels voor het afstand houden om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen zijn een belemmering voor het organiseren van een evenement in gebouwen.

Het thema "LeermoNUmenten ": educatie over monumenten en erfgoedobjecten vraagt om een andere insteek. Veel organisaties en cultuurinstellingen in Vlaardingen hebben van nature de educatie hoog in het vaandel. Zij willen graag kennis delen en de gelegenheid bieden tot kennismaken, leren en beleven, voor jong en oud. Daar maken we dit jaar gebruik van.

De OMD Vlaardingen gaat Schriftelijk, Digitaal en Buiten.

Schriftelijk

Het themanummer van 't TijdSchrift van de HVV is het schriftelijke deel; rijk gevuld en extra dik. Het blad ligt nu bij de drukker. Straks af te halen bij de o.a. de bibliotheken. We gaan erfgoedthema's behandelen op websites en Facebook.

Digitaal

Er is aan organisaties gevraagd een presentatie of filmpje te maken. De eerste is nu al te zien. Later volgen er meer. Kijk straks ook op de website de geschiedenisvanvlaardingen.nl voor samenvattingen de artikelen. Het kan verrassingen opleveren, want niet alleen de vaste deelnemers van de OMD zijn gevraagd.

Buiten

De OMD-Buiten is een tentoonstelling van grote OMD-Doeken zijn op het terrein van de buitenplaats Van Ruytenburch aan de Hoflaan. Bij elke OMD in de afgelopen jaren zijn steeds enkele oude foto's of mooie platen van monumentale of historische plekken op doeken afgedrukt en gepresenteerd op bouwhekken. De verzameling van meer dan 25 doeken staan vanaf 5 tot en met 18 september langs de Hoflaan bij de zitbanken met de mozaïeken van de Canon van Vlaardingen. De lijst van de genummerde doeken is hier te vinden. Met al vast een paar voorbeelden van foto's van schoolgebouwen. Het zijn de doeken van 2020. Het totale overzicht volgt later.

U kunt Vlaardingen op deze bijzondere Open Monumenten Dag op een bijzondere manier ervaren met onze puzzeltocht. Voltooi de opdracht, stuur uw antwoord in en maak kans op een prijs!

Naast de tentoonstelling in het Museum Vlaardingen over het werk van Leen Droppert is er een Beeldenroute langs alle werken van hem in Vlaardingen. U kunt zelf uw route route maken om de beelden te zien.

Zo is de OMD 2020 in Vlaardingen toch een interessant erfgoed-evenement, in een tijd dat er nog wel een virus rondwaart.

Het comité OMD 2020 en de stichting Erfgoed Vlaardingen