Open Monumentendag Vlaardingen Logo 2020

LeermoNUmenten

Open Monumenten Dag 2020

Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2020. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.

Open Monumentendag Logo

Video's

Op deze pagina worden video's getoond voor de Open Monumenten Dag 2020. Kies een video uit onderstaande lijst om deze te bekijken.

Zitmuren Hoflaan
Zitmuren Hoflaan

Onder de Stichting Historische Zitmuren zijn sinds 2012 tot nu toe 4 zitbanken geproduceerd. De 5de komt naar verwachting is 2021. De meest aansprekende elementen van de geschiedenis, de archeologie, de cultuur en architectuur over circa 4000 jaar van de stad Vlaardingen zijn hierop in mozaïek afgebeeld. Bronnen hiertoe zijn het stadsarchief, het archeologisch depot, het gemeente museum, historische boekwerken en het internet. Met het in mozaïek ontsluiten van de afbeeldingen in de buitenruimte wordt een uniek monument voltooid: De Canon van Vlaardingen. De afbeeldingen zijn voorzien van tekst op naamplaatjes, daardoor is het ook passend bij het thema "leermonument".

De zitmuren komen tot stand via een multidisciplinaire samenwerking tussen Vlaardingse maatschappelijke instanties, het bedrijfsleven, fondsen, de stadsarchieven, diverse funktionarissen van de gemeente Vlaardingen, kunstenaars en tekenaars. Maar bovenal door de tientallen vrijwilligers die vele uren ambachtelijk mozaïekwerk leveren. Per zitmuur komt dit gedurende 6 maanden op circa 4000 uren waarbij zo'n kwart miljoen stukjes worden aangebracht volgens van tevoren bedachte kleurcodes en patronen. Aansprekende Vlaardingse persoonlijkheden zoals Wilhem van Ruytenburgh, Callenburch en Hoogvliet zijn afgebeeld alsook bekende gebouwen als de Eolus windmolen, het Hollandia gebouw en de villa Yzermans en de bekende Vlaardingen Cultuur.

De zitmuren dragen in functionele en beeldbepalende zin bij aan de verrijking van Vlaardingen, met name de omgeving van de "Buitenplaats van Ruytenburgh" en de als gemeentelijk monument aangeduide parken Het Hof en Het Oranjepark. Ze vormen een markant en beeldbepalend monument. De afbeeldingen zijn gemaakt van duurzame materialen, keramiek, gehard glas en marmer. Het zitmuren hebben een kunstzinnige, humane en economische waarde en dragen bij aan de bewustwording over de geschiedenis van de stad. Ze ontvangen van (regionale) bezoekers alom lof en respect. Voor zover ons bekend wordt nergens ter wereld de geschiedenis van een stad op zo'n unieke en kleurrijke wijze in de buitenruimte verbeeld.

2:10