Duurzaam duurt het langst
Open Monumenten Dag 2022
Welkom op de website over de Open Monumenten Dag 2022. Hier kunt u meer informatie en het programma van de Open Monumenten Dag vinden.
Volledig programma
U kunt hier een overzicht van het volledige programma vinden van de Open Monumentendag 2022.
Aan elk open monument hangt een poster of vlag van de nieuwe landelijke sponsor Vriendenloterij.
Lezing Duurzaamheid
Op donderdag 8 september vanaf 19.30 zal de Open Monumentendag-lezing plaatsvinden. De locatie is de Bibliotheek Waalstraat. Het onderwerp is Begin met Duurzaamheid. Ilona Buddingh-Maat is gecontracteerd: een professional. Ze heeft een boek geschreven 'Begin met duurzaamheid'. Zij is een inspirerend spreker is, die van visie via motivatie tot persoonlijk gedrag komt.
Wandelroute Koningin Wilhelminahaven
Speciaal voor Open Monumentendag is er een wandelroute opgesteld door de Koningin Wilhelminahaven, langs opengestelde panden. Het startpunt van de wandeling is bij Bierbrouwerij Vulcaan, Oosthavenkade 90.
Aanloophuis De Groene Luiken
In dit voormalige pakhuis kan iedereen elke dag terecht voor een gezellig kopje koffie en een goed gesprek. Er is altijd een tentoonstelling met kunst uit de regio, op dit moment zijn er tekeningen van Astrid Pax te bewonderen. Ook kunt u ter plekke informatie krijgen over de historie van het pand.
Verduurzamen in Ambacht
Dit jaren 30 huis, dat vroeger onderdak heeft geboden aan Joodse onderduikers, wordt nu onderhanden genomen om te voldoen aan de duurzaamheidseisen van het heden, zonder af te doen aan de historie van het pand. Kom kijken en laat je inspireren om jouw eigen woning te verduurzamen. Duurzaamheidsadviseurs van MeGreen beantwoorden graag alle vragen.
Streekmuseum Jan Anderson
Zowel het museum als het depot van Jan Anderson zijn geopend. Het museum is gevestigd in een oude boerderij, alwaar u zich terug in de tijd waant in het straatje met oude ambachten en winkeltjes. Op de bovenverdieping vindt u de tentoonstelling 'Jan Boer: meer dan 100 jaar bakker'. In het Depot is een enorme verzameling te zien waarvan regelmatig spullen uitgeleend worden voor film- en televisiewerk. U kunt daar de tentoonstelling 'De 100 laatste aanwinsten' bekijken.
Molen Aeolus
Sinds 1790 staat hier een graanmolen. Deze is vele malen herbouwd tot huidige molen. U kunt langskomen voor een rondleiding met het thema 'duurzaamheid'. Kinderen kunnen zelf malen en meel maken. Ook kunt u meerijden met de fietstocht langs verscheidene molens. Het vertrekpunt is bij de Aeolus.
De Windwijzer
In de voormalige Oosterkerk uit 1914 van de Gereformeerde gemeente vindt u De Windwijzer. Een plek voor ontmoeting, bezinning en dienstverlening. Door duurzame herbestemming van het kerkgebouw is dit Vlaardingse erfgoed nog steeds te bewonderen. U kunt hier terecht voor een boekenmarkt met een speciale uitstalling van Vlaardingse boeken en tijdschriften. Ook is hier de weggeefwinkel gevestigd, waar spullen (gratis en duurzaam) een tweede leven krijgen.
Mozaïekbanken: de Canon van Vlaardingen
Bewonder de geschiedenis van Vlaardingen in mozaïek: van de oudste sporen tot het heden, met een knipoog naar de toekomst. Er liggen 5 banken.
Hollandiagebouw
Op deze locatie vindt u het markante voormalige kantoorgebouw van melkfabriek Hollandia, gebouwd in neorenaissancestijl van 1897 naar een ontwerp van Pleun van der Berg. In 1912 werd dit pand uitgebreid met een met midden- en linkerdeel. Duurzaamheid is meegaan met de tijd en herbestemmen, zodoende is dit pand onlangs verbouwd tot appartementencomplex waarbij zo veel mogelijk authentieke details behouden zijn gebleven. Deze dag krijgt u de unieke kans om eens binnen te kijken. De openstelling is onder voorbehoud. Kijk op de poster bij de deur.
Zaterdag 10 september 2022
10:00 tot 13:00
De openstelling is onder voorbehoud. Kijk op de poster bij de deur.
Museum Vlaardingen
Op Open Monumentendag krijgt u gratis toegang tot het museum. Het museum is sinds 1971 gevestigd in het Huis met de Lindenboom. Vroeger, vanaf 1742, was dit het woonhuis van reder Abraham van der Linden. U kunt hier terecht voor de tentoostellingen "Strijd om vrijheid- 1000 jaar Nederland in Playmobil", "Ode aan het Stadspark- een wandeling door 't Hof en Oranjepark" en "Rivieroever Essay - Fototentoonstelling".
Zeillogger Balder VL.92
De Balder is de laatste stalen zeillogger (1912) van de Vlaardingse vissersvloot. Na vele omzwervingen en verschillende bestemmingen is zij weer in Vlaardingen beland als museum. De Balder maakt regelmatig uitstapjes naar diverse maritieme evenementen. Op Open Monumentendag kunt u hier terecht voor een rondleiding en verhalen over het reilen en zeilen aan boord tijdens de visvangst. Een deel van het ruim is teruggebracht naar de oorspronkelijke inrichting van het verblijf van de bemanning. Ook is er de expositie "150 jaar Waterweg".
Begraafplaats Emaus
Begraafplaats Emaus is de oudste begraafplaats van Vlaardingen, sinds 1823. Destijds gehuurd van de gemeente Vlaardinger Ambacht tot in 1941 de Duitse bezetters Ambacht bij Vlaardingen inlijfden. Op Open Monumentendag is er een speciaal programma voor jong en oud, met onder andere een puzzeltocht over de begraafplaats (met te winnen prijzen!)
en een wandeling over het oudste deel van Emaus, waarbij u kennis maakt met de verbinding van mensen met bijzondere plekjes en gebeurtenissen in de stad. De wandeling en de puzzeltocht zijn een gezamenlijk initiatief van de gemeente Vlaardingen en de Historische Vereniging.
Cuyperstoren en het Stiltecentrum De Driepas
In 1869 is de eerste Katholieke kerk van Vlaardingen hier gebouwd door Pierre Cuypers. De kerk verzakte en werd in 1956 gesloopt. De toren had een stevige ondergrond op het dijklichaam van de Hoogstraat en bleef behouden. Nu kunt u er onder andere terecht bij Stiltecentrum De Driepas, beheerd door Vele Vlaardingers Eén Huis en PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen. U kunt hier op Open Monumentendag terecht voor informatie over de Cuyperstoren, over de Lucaskerk en u kunt op zoek naar stilte.
De Watertoren
Sinds 1955 vindt u hier de watertoren van de stad, inmiddels niet meer als zodanig in gebruik, al kunt u nog wel een glaasje water e.d. bestellen bij deze horecagelegenheid. Gedurende de hele dag worden door Stichting Vrienden van de Watertoren rondleidingen door het bijzondere gebouw verzorgd en kunt u toelichting krijgen over de historie van de drinkwatervoorziening in Vlaardingen en de rol hierbij van de Watertoren in het Hof in het bijzonder.
Historische Vereniging in De Waag
Sinds 1556 is de Waag in gebruik om goederen te wegen bestemd voor de markt en om de hoogte van de belasting te bepalen. Tot 1941 heeft het als zodanig gefunctioneerd. De weegschaal is nog in gebruik bij speciale dagen maar niet bestemd voor heksen zoals in Oudewater. Sinds vorig jaar heeft de Historische Vereniging Vlaardingen hier een eigen plek. Hier kunt u elke zaterdag terecht voor boeken, magazines, informatie over oud Vlaardingen en een gezellig kopje koffie. Kinderen kunnen op Open Monumentendag, net als vroeger, gewogen worden op de weegschaal.
De Grote Kerk / Van Peteghem-orgel
Omschrijving: De huidige kerk is gebouwd van 1740-1746. In de Grote Kerk kunt u op Open Monumentendag vanaf 11.00 uur terecht voor "Orgel-Jukebox", waarbij u uw favoriete nummer kunt uitkiezen om te beluisteren. Ook kunt u uitleg krijgen over de middeleeuwse afbeeldingen gevonden in het Van Peteghem-orgel, met de bijzondere clair-obscur technieken. Om 15.00 kunt u genieten van o.a. "Magnificat" vocaal en instrumentaal. Tussen 16.00 en 16.45 uur geeft Aad Zoutendijk een orgelconcert met een aantrekkelijk programma op het historische Van Peteghem-orgel. Tot slot kunt u rondgeleid worden door de kerk. Rond 15.00 uur is ook de bekendmaking van de uitslag OMD-fotowedstrijd.
Torenbeklimming Grote Kerk
De toren van de Grote Kerk is op Open Monumentendag te beklimmen onder leiding van het ServiceTeam. De toren stamt uit 1746, en is eigendom van de gemeente sinds de tijd van Napoleon. Boven heeft u een uitzicht over de stad en de omgeving. Elk uur (dus 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur) start de beklimming gen. Wees op tijd, er is een beperkt aantal kaartjes beschikbaar.
Distilleerderij H. Van Toor Jz.
Sinds 1883 zit hier een distilleerderij waar op ambachtelijke wijze schelvispekel en kandeel wordt gemaakt, maar ook jenever, likeuren en gin. In 2000 nam Leo Fontijne het stokje over en in 2008 werd het bedrijf Hofleverancier. Op Open Monumentendag kunt u hier terecht voor een rondleiding door de distilleerderij, de lageringskelder en de bijzondere binnenplaats. U kunt deelnemen aan een kleine proeverij "400 jaar Schelvispekel" tegen betaling van een kleine vergoeding.
De Poort van Hoog Lede
De Rozentuin maakte vroeger deel uit van de Heerlijkheid Hooglede, een ridderhofstee. Het inrijhek uit 1735 was de toegangs- poort en is gerestaureerd en wordt op deze dag feestelijk onthuld. Ter plaatse wordt uitleg gegeven over de restauratie en over het inrijhek en de beide wapenstenen in de stenen bank. Er staan verschillende oorlogsmonumenten. Het is een plaats om te herdenken. Het plantsoen is vrij toegankelijk.
Masamuda
Het Educatief Archeologisch Erf in de Broekpolder verbeeldt met gebouwen het verre verleden. Aan de hand van opgegraven restanten van een woning uit de Steentijd (het Vlaardingen Cultuurhuis) en woningen uit de Middeleeuwen (o.a. het Rottehuis) zijn deze huizen gereconstrueerd. Materialen en technieken zoals ze in die periodes zijn toegepast zijn nu ook gebruikt. Hier kunt u zien en leren hoe mensen vroeger leefden.
Zaterdag 10 september 2022 en Zondag 11 september 2022
11:00 tot 16:00